Saftig grovbrød eller brytebrød

Dette blir 3 saftige, sunne og gode brød!

Smelt smør i en gryte og hell i melk og vann. La det bli lunkent. Helles så over i bakebollen og sirup, malt og salt tilsettes.

Helkornene legges i bløt i vann natten over og siles før de tilsettes i væsken. Gode helkorn får du kjøpt i helsekostforretninger. Brødene blir gode også om du ikke har helkorn eller ikke har hatt tid til å legge dem i bløt. Da kan du evt ha i revne gulerøtter istedenfor.

Ha så i havregryn, grovt mel og tørrgjær. Nå er det greit å starte kjøkkenmaskinen og la den stå og blande alt godt. Tilsett frøene  før du til slutt har i hvetemel til deigen begynner å slippe bakebollen.

Hvis du lager brød i brødformer kan du godt la deigen være litt klissete og bare «spa» den over i smurte former. Det gjør bare brødene saftigere. Du kan fukte finrene for å glatte utover deigen. Sett dem så lunt til heving med et håndkle over.

Brødene stekes på nederste rille i ovnen ved 200gr i 45 min. Ta dem så ut av formen og la dem steke videre til de har fått fin skorpe hele veien rundt og er gjennomstekt. Når du får en litt hul lyd ved å banke dem under er de ferdig! Selv om det er godt med varmt ferskt brød bør de få ligge å kjøle og sette seg litt før de skjæres.

Vil du lage brytebrød bør deigen være så fast at den kan eltes for hånd. Del deigen i fire like deler og rull dem i pølser som passer å legges på langs på bakebrettet. Legg to pølser på hvert brett på bakepapir. Klem dem flate og skjær dem så i passe bredde, enten i rette stykker eller på skrå i sikksakk så du får trekanter. Dryss på litt solsikkefrø og klem litt nedi. Settes så til heving.

Brytebrødene stekes på nederste rille i ovnen ved 200gr i 35 min til de har fått fin farge. Så er det bare å bryte dem fra hverandre, ha dem i en koselig kurv og sette på tevann!